Kleuteruniversiteit

 

 

 

Kennen jullie Kleuteruniversiteit al? Allemaal prachtige kant en klare projecten, digibordlessen, gymlessen etc. kun je hier vinden.

Speciaal voor Kleuteruniversiteit heb ik twee digibordlessen gemaakt. Beide lessen zijn goed te gebruiken bij De Nationale Voorleesdagen.

Je kunt de lessen bij Kleuteruniversiteit bestellen.

 

Boer Boris in de sneeuw

Digibordles n.a.v. het prentenboek: Boer Boris in de sneeuw van uitgeverij Gottmer. Boer Boris wordt ’s morgens wakker en ziet dat alles onder een dik pak sneeuw zit: zijn akkers, zijn dieren en zijn tractor …

Deze les bevat vier spellen:

  • Het eerste spel is een telspel. Er dwarrelen steeds sneeuwvlokken naar beneden. Je kunt hier kiezen uit twee niveaus. Bij het eerste niveau vallen er sneeuwvlokken naar beneden tot en met 10. Bij het tweede niveau tot en met 20. De kinderen tellen de vlokken en klikken op het juiste cijfer. (doel: tellen, hoeveelheden en getallen)
  • Bij het tweede spel gaat steeds de wekker. Boer Boris moet op tijd zijn bed uit. De ene keer om vier uur en de andere keer om negen uur. Weten de kinderen welke wekker er om die tijd afgaat? (doel: tijd)
  • Het derde spel gaat over de temperatuur en de thermometer. Zien de kinderen op welke thermometer het koudst of het warmst is? (doel: waarneming)
  • Bij het vierde spel gaan de kinderen goed kijken want alles zit onder een laag sneeuw. Kunnen de dieren onder de sneeuw herkennen? Zodra ze op het dier klikken horen ze het geluid dat het dier maakt, en verschijnt het dier zonder alle sneeuw. (doel: vormen herkennen)

Een prachtige les met veel mooie illustraties uit het boek.

Snel naar huis, kleine muis

Digibordles bij het prentenboek: Snel naar huis, kleine muis  van Britta Teckentrup van uitgeverij Gottmer. Dit boek is uitverkozen tot een van de tien mooiste prentenboeken van 2015!

Het is nacht en de maan schijnt helder in de donkere nacht. Een muisje wil heel graag naar huis. Onderweg lichten er telkens wat ogen op in het donker. Kleine muis schrikt elke keer van al die nachtdieren. Zal kleine muis wel veilig thuiskomen?!

Deze les bevat vijf spellen waarbij verschillende doelen aan bod komen. Zo wordt er geoefend met vormherkenning, klanken, tellen en volmaken, rangtelwoorden en klankgroepen.

  • In het eerste spel gaat muis op weg. De tocht naar huis blijkt een hele onderneming te zijn. Hij ziet steeds eerst een paar ogen oplichten. Weet jij welk dier hij tegen komt?
  • In het tweede spel kun je kiezen uit twee niveaus. Bij het spel met twee sterren zie je steeds muisjes het hol inrennen. Bij het spel met drie sterren zie je eerst vader en moeder met hun tien kinderen. Maar de muisjes zijn niet altijd bij het hol. Weten jij hoeveel muisjes er weg zijn?
  • In het derde spel zie je alle dieren die muis tegen is gekomen in het bos. Welk dier kwam muis als eerste tegen?
  • Bij het vierde spel oefenen de kinderen met beginklanken. Welk dier begint er met de letter ‘m’?
  • Bij het vijfde spel worden de dierennamen verdeeld in klankgroepen.

Een prachtige les met de mooie illustraties uit het boek, die de sfeer van het boek goed weergeven.